Oldalak

2012. március 5.

Áfonyás sajttorta


Egyik kedvencem ez a torta, mivel az alapváltozata sokféleképpen variálható gyümölcsökkel, csokoládéval, vagy akár marcipánnal. A kekszes alaphoz pedig bármilyen kekszet, vagy akár maradék száraz mézeskalácsot is felhasználhatunk. Nekem a krémjéhez legjobban a Mautner Zsófia szakácskönyvében található arányok jöttek be, úgyhogy most hétvégén is így készítettem el, Philadelphia krémsajtot alapul véve. A krémhez áfonyát kevertem, így cuki kis pöttyös lett a süti!

Annyi talán szokatlan az én verziómban, hogy cukor helyett xilitet, azaz nyírfacukrot használtam. (és mostmár egyre többet használom! fő az egészség!) Így sokkal kímélőbb, diétásabb, mivel a xilit nem dobja meg annyira a vércukorszintet, mint a cukros édességek! Kalóriában is sokkal kedvezőbb a helyzet, így már csak a krémsajt és a vaj zsiradéktartalma miatt lehet fogni a fejünket.... Üdvözítő, hogy van alternatíva az egészségesebb édességekre!


Áfonyás sajttorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:

  • 25 dkg teljeskiőrlésű (zab)keksz
  • 1 csipet fahéj
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 50 dkg natúr Philadelhia krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 1/2 dl tejföl
  • 1/2 dl tejszín
  • 12 dkg xilit (esetleg 15 dkg cukor, nádcukor)
  • 1/2 bio!citrom reszelt héja és leve
  • 1 1/2 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg fagyasztott erdei áfonya
vaj a tortaforma kivajazásához

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 C-ra (légkeverés). A kekszes alaphoz aprítógépben ledaráljuk a kekszet, hozzáadjuk a csipet fahéjat és a vajat, jól összekeverjük. Belenyomkodjuk egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt kapcsos, kb 22-24 cm átmérőjű tortaformába. Kb 1 cm vastag sima alapot kell kapnunk. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
  2. A krémhez a szobahőmérsékletű krémsajtot az áfonya kivételével krémesre kikeverjük  az összes többi hozzávalóval. Praktikusan elektromos habverővel a legegyszerűbb a folyamat, pár perc alatt kész!
  3. A tortaformát kívülről bebugyoláljuk több réteg alufóliába, erre azért van szükség, mert vízfürdőben fogjuk sütni a tortát, és nehogy beszivárogjon a víz a tortába.
  4. A kekszes alapra rákanalazzuk a krémet, majd rászórjuk a fagyasztott áfonyát, kicsit bele is nyomkodhatjuk kiskanállal a tetejébe. Majd a tortát beletesszük egy akkora tepsibe, amiben elfér, és alá tudunk önteni még egy-két ujjnyi vizet. Nálam erre a sütőm egyik lapos tepsije alkalmas. Vízforralóban vizet forralunk, és a nagy tepsibe öntünk belőle annyit, hogy kb. 2 ujjnyira érjen a tepsi fala mentén. Bő 45 percig sütjük a sütit. Ekkor még kicsit remegős a közepe, de a hűlés során eléri a megfelelő szilárd állagot.
  5. Kihűtve szeleteljük, és fogyasztjuk!
Jó étvágyat! 




Ötlet: Mautner Zsófia: Chili&Vanilia szakácskönyv, Kulinária Kiadó, 2009. 130. old.

2 megjegyzés:

  1. A sült krémsajt és az áfonya remek páros! Én is nagyon kedvelem ezt a kombinációt :-)

    VálaszTörlés
  2. akkor hasonló az ízlésünk, nálunk is nagy kedvenc! :-)

    VálaszTörlés