Egyik kedvencem ez a torta, mivel az alapváltozata sokféleképpen variálható gyümölcsökkel, csokoládéval, vagy akár marcipánnal. A kekszes alaphoz pedig bármilyen kekszet, vagy akár maradék száraz mézeskalácsot is felhasználhatunk. Nekem a krémjéhez legjobban a Mautner Zsófia szakácskönyvében található arányok jöttek be, úgyhogy most hétvégén is így készítettem el, Philadelphia krémsajtot alapul véve. A krémhez áfonyát kevertem, így cuki kis pöttyös lett a süti!
Annyi talán szokatlan az én verziómban, hogy cukor helyett xilitet, azaz nyírfacukrot használtam. (és mostmár egyre többet használom! fő az egészség!) Így sokkal kímélőbb, diétásabb, mivel a xilit nem dobja meg annyira a vércukorszintet, mint a cukros édességek! Kalóriában is sokkal kedvezőbb a helyzet, így már csak a krémsajt és a vaj zsiradéktartalma miatt lehet fogni a fejünket.... Üdvözítő, hogy van alternatíva az egészségesebb édességekre!
Áfonyás sajttorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
- 25 dkg teljeskiőrlésű (zab)keksz
- 1 csipet fahéj
- 12 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg natúr Philadelhia krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 1/2 dl tejföl
- 1/2 dl tejszín
- 12 dkg xilit (esetleg 15 dkg cukor, nádcukor)
- 1/2 bio!citrom reszelt héja és leve
- 1 1/2 teáskanál étkezési keményítő
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg fagyasztott erdei áfonya
vaj a tortaforma kivajazásához
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 C-ra (légkeverés). A kekszes alaphoz aprítógépben ledaráljuk a kekszet, hozzáadjuk a csipet fahéjat és a vajat, jól összekeverjük. Belenyomkodjuk egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt kapcsos, kb 22-24 cm átmérőjű tortaformába. Kb 1 cm vastag sima alapot kell kapnunk. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
- A krémhez a szobahőmérsékletű krémsajtot az áfonya kivételével krémesre kikeverjük az összes többi hozzávalóval. Praktikusan elektromos habverővel a legegyszerűbb a folyamat, pár perc alatt kész!
- A tortaformát kívülről bebugyoláljuk több réteg alufóliába, erre azért van szükség, mert vízfürdőben fogjuk sütni a tortát, és nehogy beszivárogjon a víz a tortába.
- A kekszes alapra rákanalazzuk a krémet, majd rászórjuk a fagyasztott áfonyát, kicsit bele is nyomkodhatjuk kiskanállal a tetejébe. Majd a tortát beletesszük egy akkora tepsibe, amiben elfér, és alá tudunk önteni még egy-két ujjnyi vizet. Nálam erre a sütőm egyik lapos tepsije alkalmas. Vízforralóban vizet forralunk, és a nagy tepsibe öntünk belőle annyit, hogy kb. 2 ujjnyira érjen a tepsi fala mentén. Bő 45 percig sütjük a sütit. Ekkor még kicsit remegős a közepe, de a hűlés során eléri a megfelelő szilárd állagot.
- Kihűtve szeleteljük, és fogyasztjuk!
Jó étvágyat!
Ötlet: Mautner Zsófia: Chili&Vanilia szakácskönyv, Kulinária Kiadó, 2009. 130. old.
A sült krémsajt és az áfonya remek páros! Én is nagyon kedvelem ezt a kombinációt :-)
VálaszTörlésakkor hasonló az ízlésünk, nálunk is nagy kedvenc! :-)
VálaszTörlés