Oldalak

2013. március 23.

Szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval - tejmentesen



Bár már javában benne vagyunk a tavaszban, legalábbis a naptár szerint, még az időjárás nem igazán úgy fest, télies, kb mintha január közepe lenne...  ezért az első bejegyzés kicsit téliesebb finomságról fog szólni, ugye nem bánjátok? :) Annyi változtatással, hogy ez picit egészségesebb verzió, mint az eredeti.

Szerintem nincs olyan síelést imádó emberke kis hazánkban, aki ne kóstolta volna az osztrák hütték egyik kedvelt édességét, a gőzgombócot vaníliasodóval. Nálunk is nagy kedvenc, az egy heti síelés alkalmával többször is szerepel a menüben, s mivel elég nagy és laktató, általában többen eszünk meg egyet...és persze vannak kisebb összezördülések a tekintetben, ki evett több  vaníliasodót, és kinek jutott több a mákból illetve a szilvalekvárból. :)
 Persze ez az étel is arra a sorsra jutott előbb-utóbb, hogy itthon is ki kellett próbálni! Kapható persze bevásárlóközpontban fagyasztott változat, dehát az nem az igazi! :)

Most a megoldandó feladat a tejmentes variáció volt, mivel most egy ilyen időszakot élek, hogy nem igazán szeretem a tejet... valahogy zavar benne a "tejíz", hát ilyen is van, igen...és nem utolsósorban, olvas, hall az ember mindenfélét, hogy mégsem egészséges, és az emberi szervezetnek ebben a formában nincs szüksége rá... hát nem tudom, egyelőre én nem zártam ki teljesen az életünkből, de az tény, hogy a reggeli kávéhoz elég régóta rizstejet, zabtejet és mandulatejet használok...
Úgyhogy a gombócokat is mandulatejjel készítettem, kíváncsi voltam, felfut e benne a szárított élesztő, egyáltalán megkel e a tészta, és a sodó milyen állagú lesz a mandulatejtől és liszttől. Jelentem, remekül vizsgázott! Úgyhogy tejérzékenyek is elkészíthetik ebben a variációban!
Hogy fogyaszthatóbb legyen, csinosabb gombóckákat szerettem volna, így ennek megfelelően kisebbekre formáztam őket, de persze ez az ízén semmit sem változtat!



Hozzávalók 10-12 kisebb gombóchoz:

30 dkg finom tönkölyliszt
5-6 g szárított élesztő
180 ml mandulatej
1 csipet só
3 kk barna nádcukor
1 tojássárgája
1 ek olvasztott vaj/semleges ízű olaj
minőségi sűrű szilvalekvár

Vaníliasodó:

3 tojássárgája
5 dl mandulatej 
2 ek mandulaliszt
1 ek tönköly finomliszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
5 ek nyírfacukor (xilit) ill nádcukor, egyéb édesítő
1 biocitrom reszelt héja

Tálaláshoz:

gombóconként 1 kávéskanál mák
nyírfacukor(nádcukor, egyéb édesítő)
ha szeretjük: olvasztott vaj


Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, mikroban alacsony fokozaton langyosra melegítjük.
Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a mandulatejben, és langyos helyre téve megvárjuk, míg kicsit habosodni kezd. Hozzáöntjük a liszthez, majd a tojássárgáját is hozzáadva robotgép dagasztókarjával alacsony fokozaton dagasztani kezdjük. Amikor összeállt, magasabb fokozatra kapcsolunk, és kidagasztjuk, ez kb 10 perc. Ha szükséges, még adhatunk hozzá kevés lisztet, de csak apránként, nehogy nagyon kemény legyen a tészta. A végén hozzácsorgatjuk a megolvasztott vajat, beledolgozzuk, hogy szép sima legyen.
Kiolajozott tálban meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kb fél centi vastagságúra kinyújtjuk, majd egy bögrével - vagy nagyobb pogácsaszaggatóval - korongokat szúrunk ki belőle. A lehullóból is gyúrunk egy korongot. A korongok közepébe egy-egy kávéskanálnyi szilvalekvárt adagolunk. A korongokat félbehajtjuk, szélét összecsípjük, először batyut formázunk, majd gombócot görgetünk belőle. Arra figyelni kell, hogy ne legyen lyuk sehol, hogy párolás közben ki ne folyjon a szilvalekvár. Párolás előtt félórát még pihentetjük őket. (Értelemszerűen a második adag többet pihen, de konyharuhával letakarva semmi bajuk sem lesz. És fontos, hogy a gombócok ebben az állapotukban lefagyaszthatóak!)
A gombócokat egy kiolajozott párolóedénybe tesszük, és gyöngyöző víz fölött, lefedve, takarékon 20 percig pároljuk. Párolás alatt ne emelgessük a fedőt, mert összeesik a gombóc!

Vaníliasodó elkészítése:

A mandulatejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. Közben a tojássárgákat habosra keverjük a nyírfacukorral, majd a mandula- és tönkölyliszttel, és belereszeljük a citromhéjat is. A felforrt tejből kb fél decit hozzáöntünk a tojásos keverékhez, elkeverjük. Eztuán fokozatosan hozzáadjuk az összeset, visszaöntjük a keveréket a tejes lábosba, és folyamatos keverés mellett takarékon besűrítjük.

Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk xilittel/nádcukorral összedarált mákkal, és a sodóval meglocsolva tálaljuk.
Természetesen tejjel ugyanígy működik!

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése