Oldalak

2013. április 6.

Joghurtos tönkölykifli - avagy kifliprojekt 2.




Ez a bejegyzés a múltkori kiflikészítési projekt folytatásaként indult még ősszel, ugyanis kicsit egészségesebb variációban szerettem volna elkészíteni a kiflit. Az ok, hogy egy ideje igyekszem minimalizálni a fehércukor, fehérliszt, és egyéb hasonló ínyencségek arányát az étkezésünkben. Én viszonylag könnyű eset vagyok, de a skacok... hát megy a szájhúzogatás ezerrel a teljeskiőrlésű, esetleg rozs péksütemények és társaik témájára ... emiatt a békebelihez nagyon hasonló dolgot kellett összehozni.


Ez a kifli tej helyett joghurttal készül, lehetett volna tejföl is, dehát a zsírtartalom...:) 
És ha már itt tartunk, pár szóban a tönkölylisztről: napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatások miatt. Sajnos azt tapasztalom, hogy még mindig sokan összekeverik a teljeskiőrlésű liszttel, pedig homlokegyenest más a kettő! A tönköly egy ősi búzafajta, ami azért került mellékvágányra, mert helyét átvették a nagyobb terméshozamú, könnyebben betakarítható búzafajták. Nehezen eltávolítható maghéja megvédi a betegségektől, kártevőktől, ezért nem igazán szükségesek vegyszerek a termesztéséhez. A tönkölybúza nagyon egészséges, a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyebben emészthető, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, javul a teljesítőképesség, magas B-vitamin tartalma miatt hatékonyan hat idegrendszeri problémákra, és nem utolsó sorban lassítja az öregedést!  Ezek a tények már önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy jobban figyeljünk rá, nemigaz?
Így az egészség jegyében sokszor készítem ezt a kiflit, s már az első alkalommal büszkén néztem, ahogy a nagyfiam az edzéséről hazaérve nekiesett, és teli szájjal közölte: anya ez nagyon finom, a legjobb, amit eddig ettem!!! Hmm... És egyébként is, mindig villámgyorsan elfogy. Kell ennél nagyobb elismerés egy édesanyának? Szerintem megéri a fáradságot és az időráfordítást, bár jó 3 óra míg elkészül, azért effektíve munka nem sok van vele. S közben tudjuk, hogy a gyerek nem valami "gazdaságos" felfújt cuccot, és egyéb E-betűket eszik...




Joghurtos tönkölykifli



Hozzávalók 12 db kiflihez:



  • 35 dkg finom tönkölyliszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 tk tengeri só
  • 2 tk nádcukor
  • 15 dkg natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)
  • 2 dl langyos víz
  • 1/2 dl olívaolaj




Elkészítés:



A kétféle lisztet összeszitáljuk, majd kicsit mikroban átmelegítjük.

Közben a langyos vízhez adjuk a nádcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, pár percig hagyjuk felfutni.

A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a sót, a joghurtot és az olajat, majd az élesztős vizet. Robotgéppel kidagasztjuk, közben a tészta állagától függően adagolunk hozzá még kevés lisztet, esetleg ha túl kemény, langyos vizet. (Ez ugyebár a liszttől függ, nekem teljesen jó szokott lenni a megadott arány.) Ha már szépen elválik az edény falától, akkor jó, ez kb. 10-12 perc. Könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Meleg helyen 35-40 percet pihentetjük, duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett munkafelületen óvatosan, gyengéden átgyúrjuk, majd 2 bucira osztjuk, a bucikat kör alakúra kinyújtjuk. 6 körcikkre vágjuk, a cikkeket a széles végüknél kezdve fölsodorjuk, majd még párat görgetünk rajta, hogy a rétegek összetapadjanak. Megspricceljük vízzel, majd megszórjuk ízlésünknek megfelelően magvakkal (jelen esetben lenmag). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, konyharuhával letakarva meleg helyen még 25-30 percig pihentetjük. Közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Ugyanezen hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük a kifliket. A sütőbe most is kis edényben vizet teszünk! (párás közeg)





Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése