Ez a
bejegyzés a múltkori kiflikészítési projekt folytatásaként indult még ősszel, ugyanis kicsit egészségesebb
variációban szerettem volna elkészíteni a kiflit. Az ok, hogy egy ideje
igyekszem minimalizálni a fehércukor, fehérliszt, és egyéb hasonló ínyencségek
arányát az étkezésünkben. Én viszonylag könnyű eset vagyok, de a skacok... hát
megy a szájhúzogatás ezerrel a teljeskiőrlésű, esetleg rozs péksütemények és
társaik témájára ... emiatt a békebelihez nagyon hasonló dolgot kellett
összehozni.
Ez a
kifli tej helyett joghurttal készül, lehetett volna tejföl is, dehát a zsírtartalom...:)
És ha már itt tartunk, pár szóban a tönkölylisztről: napjainkban reneszánszát
éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatások miatt. Sajnos azt
tapasztalom, hogy még mindig sokan összekeverik a teljeskiőrlésű liszttel,
pedig homlokegyenest más a kettő! A tönköly egy ősi búzafajta, ami azért került
mellékvágányra, mert helyét átvették a nagyobb terméshozamú, könnyebben
betakarítható búzafajták. Nehezen eltávolítható maghéja megvédi a betegségektől, kártevőktől, ezért nem igazán szükségesek vegyszerek a termesztéséhez. A
tönkölybúza nagyon egészséges, a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb a
fehérje- és a sikértartalma. Az emberi szervezet számára nagyon kedvező és jól
hasznosuló aminosavakat tartalmaz. Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és
E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium,
fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyebben emészthető,
rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, javul a
teljesítőképesség, magas B-vitamin tartalma miatt hatékonyan hat idegrendszeri
problémákra, és nem utolsó sorban lassítja az öregedést! Ezek a tények
már önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy jobban figyeljünk rá, nemigaz?
Így az
egészség jegyében sokszor készítem ezt a kiflit, s már az első alkalommal
büszkén néztem, ahogy a nagyfiam az edzéséről hazaérve nekiesett, és teli
szájjal közölte: anya ez nagyon finom, a legjobb, amit eddig ettem!!! Hmm...
És egyébként is, mindig villámgyorsan elfogy. Kell ennél nagyobb elismerés egy édesanyának? Szerintem megéri a fáradságot és
az időráfordítást, bár jó 3 óra míg elkészül, azért effektíve munka nem sok van
vele. S közben tudjuk, hogy a gyerek nem valami "gazdaságos" felfújt
cuccot, és egyéb E-betűket eszik...
Joghurtos
tönkölykifli
Hozzávalók
12 db kiflihez:
- 35 dkg finom tönkölyliszt + a nyújtáshoz
- 15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tk tengeri só
- 2 tk nádcukor
- 15 dkg natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)
- 2 dl langyos víz
- 1/2 dl olívaolaj
Elkészítés:
A
kétféle lisztet összeszitáljuk, majd kicsit mikroban átmelegítjük.
Közben a
langyos vízhez adjuk a nádcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, pár percig
hagyjuk felfutni.
A liszt
közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a sót, a joghurtot és az olajat, majd
az élesztős vizet. Robotgéppel kidagasztjuk, közben a tészta állagától függően
adagolunk hozzá még kevés lisztet, esetleg ha túl kemény, langyos vizet.
(Ez ugyebár a liszttől függ, nekem teljesen jó szokott lenni a megadott arány.)
Ha már szépen elválik az edény falától, akkor jó, ez kb. 10-12 perc. Könnyű, puha tésztát kell kapnunk. Meleg
helyen 35-40 percet pihentetjük, duplájára kelesztjük.
Ezután
lisztezett munkafelületen óvatosan, gyengéden átgyúrjuk, majd 2 bucira osztjuk,
a bucikat kör alakúra kinyújtjuk. 6 körcikkre vágjuk, a cikkeket a széles
végüknél kezdve fölsodorjuk, majd még párat görgetünk rajta, hogy a rétegek
összetapadjanak. Megspricceljük vízzel, majd megszórjuk ízlésünknek megfelelően
magvakkal (jelen esetben lenmag). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, konyharuhával
letakarva meleg helyen még 25-30 percig pihentetjük. Közben 180 fokra
előmelegítjük a sütőt. Ugyanezen hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük a kifliket.
A sütőbe most is kis edényben vizet teszünk! (párás közeg)
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése