Oldalak

2013. november 17.

Sütőtökös-narancsos kuglóf narancsvirágvizes mascarpone krémmel



Ezt a bejegyzést szeretettel ajánlom ANNÁNAK!  Múlt hétvégén egy olyan mondattal lepett meg, amit nagyon régen vártam, és nagyon jólesett a lelkemnek: "Olvasom a blogodat, mikor teszel fel új bejegyzést?" Nem akarom most ezt részletezni, Ő fogja tudni, miről van szó.... KÖSZÖNÖM ezúton is Drága Anna! <3

Lassan 2 éve már, hogy a Stahl magazin próbafőzője lehettem, azóta is kedves emlék, a mai napig kérdeznek ismerősök, "hogy is volt az a recept?" Ez persze nem az én érdemem, hanem a magaziné... Az anyag elküldése után pár nappal személyesen Judit hívott fel telefonon, érdeklődött, mit gondolok a receptekről, és beszélgessünk egy kicsit, mivel elég szűkszavú volt a bemutatkozásom... kishíján kiejtettem a telefont a kezemből, és szerencsére épp ültem :)  
Egy nagyon kedves ismerőst és barátnőt is köszönhetek a lapszámnak, a szintén próbafőző Enikőt, akivel utólag kiderült, ugyanazon középiskolába jártunk... Kicsi a világ :)



A kiadványból egyik kedvencem volt a sütőtökös kuglóf, amit rejtélyes módon azóta sem sikerült közzétennem, pedig sokszor sütöm. De mindennek oka van, meg kell mondjam, azóta kialakult a saját verzióm belőle, az újságban szereplő receptet kicsit tömörnek találtam akkor is és később is, (a tesztben is írtam) így egy kicsit módosítottam az arányokon és az elkészítésen. De a lényeg, a sütőtök, maradt :) Íme a "Júliásított" változat... Pihe-puha, lágy...

Hozzávalók 1 kuglófhoz:

15 dkg lereszelt sütőtök (reszelő nagy lyukú oldala)
22 dkg tönköly simaliszt
1 1/2  tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt fahéj
17 dkg puha vaj
17 dkg nádcukor
1  db (kezeletlen) narancs lereszelt héja és kifacsart leve
1 csipet tengeri só
4 db tojás
5 dkg durvára vágott dió (elhagyható)



Elkészítés:

Kivajazunk, kilisztezünk egy kb. 2 l űrtartalmú kuglófformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés). A tojásokat kettéválasztjuk.
A sütőtököt a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót, összevegyítjük.
A vajat és a cukrot pár perc alatt robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, ezzel is habosítjuk. Hozzáreszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a levét, majd több részletben a lisztes keveréket, összedolgozzuk. Jöhet a sütőtök és a dió. A tojásfehérjéből habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába, lazítjuk vele.
A kuglófformába öntjük, és kb 45-50 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, készen van e!)

Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából, és porcukorral meghintve tálaljuk (Nálam ez nyírfacukor darálva)

Készítettem hozzá egy narancsvirágvizes mascarponés krémet: A 125g mascarponét összekeverünk 1 - 1 1/2 dl natúr joghurttal, majd mézzel, reszelt narancshéjjal és narancsvirágvízzel ízesítjük. Túlságosan nem sikerült fotogén módon elhelyezni a süti mellé, így kép nem sikerült róla, de remekül passzol hozzá, ajánlom kipróbálásra!



Jó étvágyat! :)

Kapcsolódó írásaim tavalyról és tavalyelőttről: itt és itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése