Oldalak

2013. december 4.

Zimtsterne - fahéjas csillagok



Nincs adventi készülődés enélkül a tündéri, tradicionális német aprósütemény nélkül... évekig csak a Nürnbergből ajándékba kapott változatot ettük ilyentájt, mígnem tavalyelőtt kikerestem a receptjét. Hamarabb kellett volna! Mit ne mondjak, mint mindenből, ebből is a házi változat az igazi! Így azóta ez az adventi aprósüteményünk. Ha időm engedi, többször készül Karácsonyig, sőt, súgok: ő is beillik a gasztroajándékok sorába.
Receptjét több német receptoldalon megtaláljuk, de bloggertársaim is készítik, sőt, diós változatban is találkoztam már vele. Egy biztos, akár klasszikusan mandulával, akár dióval készítjük, pillanatok alatt elpárolog, ezért ha ajándékba szánjuk, mindenképp mentsünk meg belőle, mert az illatok azonnal a konyhába vonzzák a gyerek és felnőtt nassolnivágyó hadsereget :)
Túl sok munka effektíve nincs vele, bár a "mázolással" jól el lehet szórakozni, mindenesetre idegnyugtató feladat, a csillagalakzatra való koncentrálás maximálisan kikapcsol :)

Én Macikonyha receptje alapján készítem, kicsit a fűszerezésen és a cukormennyiségen módosítottam a mi ízlésünknek megfelelően. Ez a változat nem tartalmaz lisztet, csak mandulát. Német receptoldalakon készítik bizonyos arányú lisztmennyiség hozzáadásával, nálunk a csak olajos magvas szimpatikusabb, finomabb, jobban emlékeztet a nürnbergire. A tojásfehérje méretétől függően lehet kicsit ragacsosabb az állaga, én ekkor a deszkán simán alálisztezek, de lehet porcukrozni is a felületet, vagy ha szerencsések vagyunk, és van otthon mandulaliszt, az is tökéletes (nekem volt). Készült nyírfacukorral is, kicsit változtat az ízén, de finom úgy is.



Hozzávalók:
  • 50 dkg hámozatlan mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 kávéskanál méz
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék


máz: 
  • 2 kisebb tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor



Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. 
A mandulát ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, mézet, tojásfehérjét, fűszereket. Összegyúrjuk. Porcukorral vagy kevés liszttel megszórt deszkán folpack segítségével vékonyra nyújtjuk (körülbelül 4-5 mm), majd csillagformával kiszúrjuk. A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral sűrű habos krémmé keverjük (3-5 perc), majd egy nejlontasakba töltjük, végére pici lyukat vágunk, és mintha mézest írókáznánk, bekenjük a mázzal a csillagokat. Az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a csillagokat. Figyeljünk arra, hogy a máz ne barnuljon meg, maradjon szép fehér a tetején! 

Megjegyzés: A máz állaga nagyon fontos, mivel ha nem elég sűrű, le fog folyni a csillagokról, ha nagyon keményre verjük, akkor megáll rajta, nem terül el... A macaronkészítésnél megismert "sűrűn, lávaszerűen folyó" kifejezés közelíti legjobban a megfelelő állapotot.


Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése