Lassan már nem is lesz aktuális ez a poszt, itt a tavasz... A szöveg már rég kész volt, a torta is többször elkészült, de mindig volt valami, ami nem klappolt: volt, hogy a fényképezőgép merült le, volt hogy a fények nem voltak egyáltalán jók, és igen, volt, hogy idő előtt "elpárolgott" a torta :) Satöbbi-satöbbi, de úgy vagyok a dolgokkal, hogy minden alapanyagnak lesz jövő ilyenkor is szezonja, úgyhogy hagy szóljon a dal, dokumentáljunk! És hát nemcsak Meyer-citrom létezik a világon, hanem más citrusfélék is, bár ez a torta szerintem Meyer-citrommal a legjobb, divathullám ide vagy oda...
A lemon curd-höz többféle receptet próbáltam, a neten rengeteg van fenn, gasztrobloggerek receptjein keresztül akár Martha Stewart receptjéig... De mint sokmindenben, ebben is kialakult a saját ízlésünknek megfelelő verzió, ami nem túl édes, nem túl savanyú, és nem émelygős, úgyhogy ezt használom, most ez a máktorta is ezzel készült. A torta alapötletért köszönet Mautner Zsófinak...
Máktorta:
- 5 tojás, szétválasztva
- 120 g bio nád porcukor
- 100 g olvasztott vaj, szobahőmérsékleten
- 30 g sima tönkölyliszt
- 120 g darált mák
- csipetnyi tengeri só
- 1 kezeletlen vagy bio (meyer) citrom lereszelt héja
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 100 g áfonya
Krém:
- 100g fehércsokoládé pasztilla (vagy tábla apró darabokra törve)
- 250 g szobahőmérsékletű mascarpone
- 150 g lemon curd
Elkészítés:
A tortához a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a liszttel, sütőporral és fűszerekkel elkevert mákot. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, eloszlatjuk rajta a megmosott áfonyát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben (légkeverés) kb. 45-50 percig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet:
A fehér csokoládét gőz fölött félig megolvasztjuk, majd a gőzről óvatosan levéve, addig keverjük, amíg teljesen megolvad a csoki (ezzel effektíve temperáljuk a csokit, amivel a krémet is stabilizáljuk).
A mascarponét habosra keverjük, majd összekeverjük a fehér csokoládéval és a citromkrémmel. A krémet a kihűlt torta alap tetejére kanalazzuk, és tetszés szerint kis hullámokat kialakítva elegyengetjük a tetejét. Minimum 2-3 órát hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tipp: A lemon curd-öt próbálgassátok édességekhez, vagy kanalazzátok magában, isteni finom! Rákattanás kategória :)
Tipp: A lemon curd-öt próbálgassátok édességekhez, vagy kanalazzátok magában, isteni finom! Rákattanás kategória :)
update 2015.02.10: feltettem a lemon curd receptjét a blogra külön bejegyzésként is! Megtalálható itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése