Oldalak

2014. március 19.

Áfonyás máktorta fehércsokis citromkrémmel


Lassan már nem is lesz aktuális ez a poszt, itt a tavasz... A szöveg már rég kész volt, a torta is többször elkészült, de mindig volt valami, ami nem klappolt: volt, hogy a fényképezőgép merült le, volt hogy a fények nem voltak egyáltalán jók, és igen, volt, hogy idő előtt "elpárolgott" a torta :) Satöbbi-satöbbi, de úgy vagyok a dolgokkal, hogy minden alapanyagnak lesz jövő ilyenkor is szezonja, úgyhogy hagy szóljon a dal, dokumentáljunk! És hát nemcsak Meyer-citrom létezik a világon, hanem más citrusfélék is, bár ez a torta szerintem Meyer-citrommal a legjobb, divathullám ide vagy oda...


A lemon curd-höz többféle receptet próbáltam, a neten rengeteg van fenn, gasztrobloggerek receptjein keresztül akár Martha Stewart receptjéig... De mint sokmindenben, ebben is kialakult a saját ízlésünknek megfelelő verzió, ami nem túl édes, nem túl savanyú, és nem émelygős, úgyhogy ezt használom, most ez a máktorta is ezzel készült. A torta alapötletért köszönet Mautner Zsófinak...


Máktorta:

  • 5 tojás, szétválasztva
  • 120 g bio nád porcukor
  • 100 g olvasztott vaj, szobahőmérsékleten
  • 30 g sima tönkölyliszt
  • 120 g darált mák
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 kezeletlen vagy bio (meyer) citrom lereszelt héja
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 100 g áfonya
Krém: 
  • 100g fehércsokoládé pasztilla (vagy tábla apró darabokra törve)
  • 250 g szobahőmérsékletű mascarpone
  • 150 g lemon curd
A Meyer citrom külsőre inkább a narancsra emlékeztet, íze nagyon aromás, különleges!

Elkészítés:

A tortához a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a liszttel, sütőporral és fűszerekkel elkevert mákot. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, eloszlatjuk rajta a megmosott áfonyát, majd  180 fokosra előmelegített sütőben (légkeverés) kb. 45-50 percig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet:
A fehér csokoládét gőz fölött félig megolvasztjuk, majd a gőzről óvatosan levéve, addig keverjük, amíg teljesen megolvad a csoki (ezzel effektíve temperáljuk a csokit, amivel a krémet is stabilizáljuk).
A mascarponét habosra keverjük, majd összekeverjük a fehér csokoládéval és a citromkrémmel. A krémet a kihűlt torta alap tetejére kanalazzuk, és tetszés szerint kis hullámokat kialakítva elegyengetjük a tetejét. Minimum 2-3 órát hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tipp: A lemon curd-öt próbálgassátok édességekhez, vagy kanalazzátok magában, isteni finom! Rákattanás kategória :)

update 2015.02.10: feltettem a lemon curd receptjét a blogra külön bejegyzésként is! Megtalálható itt

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése