Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Gyermekkorom legkedvesebb emléke jászberényi nagyszüleim cseresznyefája. A cseresznyeérés biztos jele volt a vakáció kezdetének, alig vártam, hogy elutazzunk, s onnantól kezdve a gyümölcsszüretig sehol máshol nem tudtam elképzelni az életemet, csak a cseresznyefán. Reggel felkeltem, másztam is a fára. Testem tele volt a mászás közben szerzett horzsolásokkal... Tesómmal felköltöztünk az ágak és pirosló bogyók közé, és jókat játszottunk, mindenfélét kitaláltunk, legtöbbször repülőset, hiszen fentről klasszul beláttuk a terepet, és úgy éreztük magunkat, mintha gépen ülnénk. Ő volt a pilóta, én az stewardes, esetleg az utas... Nagyszüleim tudták, ha nem látnak, csak ki kell szólniuk a kertbe: "ott vagytok a cseresznyefán"? Persze előfordult, hogy később érkezett a válasz, ha éppen kétpofira tömtük magunkba a cseresznyét... ilyenkor persze az ebéd látta kárát, de sebaj, ennyi belefért... Aztán tele hassal lekászálódtunk, és óriási csatákat vívtunk a cserifa és a ház között kifüggesztett nyugágyért.
Aztán a fát elérte a végzete, ki kellett vágni, csonkja azóta is ott búslakodik az udvaron... egy időszak lezárult, felnőttünk...
Jópár évvel ezelőtt márTomival ültettünk egy kis cseresznyefát udvarunkon. Még papír! fotón is megvan, ahogy lelkesen locsolta a másfél évesen. Akkora volt a gyerek, mint a fa...
Tízenkét év elteltével mindketten hatalmasat nőttek :) A fán idén hatalmas fürtökben termett a cseresznye... s bár minden évben van egy kis nosztalgiám, idén nagyon elfogott a "dézsávú".... Nem, nem másztam fára, de nagyon kellemes élmény volt a családdal és barátokkal felidézni a cseresznyés emlékeket!
És akkor egyik kedvencünk:
Gyors cseresznyés pite:
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 200 g sima tönkölyliszt
- 50 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 100 g vaj
- 130 g cukor (1/3 részben nyírfacukor, ha teljes mértékben ezt használjuk, csökkentsük a mennyiséget, mert elviszi a süti ízét!)
- 300 g kimagozott cseresznye
- 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
- 1/2 kk őrölt fahéj
- kevés liszt beleforgatni a gyümölcsöt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cseresznyét megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük.
A liszteket összekeverjük a sütőporral. A vajat megolvasztjuk.
A sárgákat a cukorral habosra keverjük. A tojássárgájákhoz folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat. Majd jöhet részletekben a liszt, majd 1/2 citrom reszelt héja. A végén összeforgatjuk a masszát a tojáshabbal. Kivajazott, lisztezett piteformába simítjuk.
A cseresznyét összekeverjük a citromlével, citromhéjjal fahéjjal és kevés cukorral, megszórjuk liszttel. Egyenletesen eloszlatjuk a süti tetején és forró sütőben kb 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése