Adta magát az ötlet a vörösboros meggy után szabadon... remek választás, ha az egyszerű dzsem helyett kicsit frappánsabb, különlegesebb ízvilágot szeretnénk! Bár kicsit tartottam tőle, nem lesz e túl édes, de a cseresznye nagyon karakteres, egyáltalán nem gejl a végeredmény. A vörösbor szépen kiteljesíti benne az ízeket, a fűszerek különleges aromát kölcsönöznek a dzsemnek. Szuper, abbahagyhatatlan! Ajánlom sütikbe, fagyira is!
Én pektinnel készítem a lekvárokat, dzsemeket, de megoldható természetesen a kereskedelemben kapható dzsemfixekkel is, a csomagoláson feltüntetett előírások szerint!
Mindig készítek nyírfacukorral is a lekvárokból, ekkor az előírt cukormennyiségnek csak a kétharmadát teszem bele, tapasztalatom szerint ugyanis, ha sok a xilit, mellékízt ad a dzsemeknek (is).
Mindig készítek nyírfacukorral is a lekvárokból, ekkor az előírt cukormennyiségnek csak a kétharmadát teszem bele, tapasztalatom szerint ugyanis, ha sok a xilit, mellékízt ad a dzsemeknek (is).
Hozzávalók:
- 1000 g cseresznye kimagozva
- 350 g cukor
- 10 g pektin
- fél citrom héja egyben lehámozva
- 1 kávéskanál fahéj
- 1kávéskanál mézes fűszerkeverék (ennek hiányában tehetünk hozzá kevés őrölt szegfűszeget, csillagánizs, gyömbért, de keveset, ne vigye el az ízeket!)
- 50 ml meggy-, ill. piros gyümölcsök jegyeit hordozó vörösbor
Sterilizálás:
A dzsemkészítéshez használt üvegeket, kupakokat forró vízben alaposan elmosogatjuk, leöblítjük majd tiszta konyharuhán lecsepegtetjük. Az üvegeket egy sütőtálcán betoljuk a 120 fokra előmelegített sütőbe, és minimum 10 percig ott tartjuk. (Gabojsza után szabadon!)
Elkészítés:
A leszárazott cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, szűrőben lecsepegtetjük, majd egy csak befőzésre használt lábosban feltesszük főni. A pektint összekeverjük a kimért cukormennyiség 1/10-ével, hozzáadjuk a gyümölcshöz. A citrom héját egyben lehámozzuk, majd a fűszerekkel együtt hozzákeverjük a gyümölcshöz. Amikor felforrt, hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, és viszonylag nagy lángon, folyamatos keverés mellett kb 10 percig főzzük. A végén jöhet a vörösbor, kicsit összeforraljuk.
Az előzőleg előkészített üvegeket színültig töltjük a forró dzsemmel, lezárjuk, majd fejre fordítjuk 10 percre. Dunsztban hagyjuk kihűlni, ezután mehet a kamrapolcra.
...és egy extra tipp: a kész dzsemet egy kis jó minőségű modenai balzsamecettel és chilivel megturbózva isteni finom chutney-t készíthetünk! Remek kiegészítő nyáron grillhusik mellé...!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése