Oldalak

2015. február 10.

Lemon curd


Korábban itt a blogon az Áfonyás máktortához használtam ezt az önmagában is mennyei, egyszerre savanykás és édes krémet. Ott is szerepel egy recept, de visszajelzések szerint sokakat érdekel, így kap egy külön posztot is, a könnyebb visszakereshetőség kedvéért. Arról nem is beszélve, hogy a méltán népszerű kekszekhez nagyon finom, mondjuk lekvár vagy csokikrém helyett!
Sőt, mi csak simán a saját készítésű DNK kenyérrel is imádjuk, reggelire.




S itt a szezonja a Meyer-citromnak is, melyet minden évben epedve várunk... általában nem ilyen név alatt árulják, hanem a többi, "hagyományos" közé keverve. Felismerhető szép sima, narancssárgás színéről, és inkább narancsra, grapefruitra emlékeztető illatáról. Ha hallgattok rám, kipróbáljátok!
De persze a lemon curd bármikor, bármilyen citrusféléből készíthető, még akár narancsból is, bár ekkor az édesítés arányára érdemes figyelni. Igyekszem majd posztolni róla.


Lemon curd, alias citromkrém

Hozzávalók:

  • 100 ml frissen facsart citromlé (a citrom nagyságától függően ez 1,5 - 2 db citrom leve)
  • 1 kezeletlen vagy bio citrom lereszelt héja
  • 90 g bio nádcukor
  • 80 g vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 db egész tojás

A citromok levét a cukorral összemelegítjük, hogy a cukor feloldódjon. A tojásokat és a tojássárgáját kézi habverővel elhabarjuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, majd óvatosan, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk a felmelegített cukros citromlevet, és a tűzre visszatéve, lassú tűzön, folyamatos keverés közben besűrítjük. Ha kész, a tűzről levéve hozzádobáljuk a kis kockákra felvágott vajat, és simára keverjük. 
Kicsit hűlni hagyjuk, majd sterilizált üvegbe töltjük. Hűtőben 10 napig tárolható.



Az alaprecept kisebb módosításokkal David Lebovitz-től.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése