Oldalak

2016. április 14.

Citromos-gyömbéres madeleine




A madleine nagy kedvenc nálunk, mert egyszerűen elkészíthető, alapvetően egy háztartásban mindig megtalálható alapanyagok kellenek csak hozzá, és változatosan fűszerezhető kedvünk szerint. Az eredeti változat vaníliás ízesítéssel készül, de népszerű a kókuszos vagy a kakaós változat is. most én citromos gyömbéreset készítettem.
Egyszerű teasüti, aminek a formája adja a különlegességét, a nagyobbik fiam egyszerűen csak kagylósütinek hívja. Szükséges hozzá egy speciális sütőforma, amit interneten vagy nagyobb áruházakban kell keresnünk. Megéri megvenni, ez tuti. Jó kis házi lekvárokkal, urambocsá' csokiba mártva, vagy egyszerűen porcukorral megszórva is isteni! A titka egyébként a forma kivajazása, liszttel nem kell szórni, ettől lesz a belseje puha piskótaszerű, kívül viszont ropogós. Hmmm, imádom!




Hozzávalók 24-26 db-hoz:

  • 2 db tojás
  • 100 g olvasztott, kihűtött vaj
  • 100 g világos nádcukor
  • 100g tönköly finomliszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 db biocitrom reszelt héja és leve
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor


A vajat megolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a citrom átszűrt levét, azzal is elkeverjük. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, a gyömbérport és elkeverjük. Aláforgató mozdulatokkal hozzáadjuk a tojáshabhoz, majd minimum egy órára hűtőbe tesszük.
Közben a madeleine formát kivajazzuk. Ehhez kevés vajat olvasztunk (vagy eleve kb 110 g vajat olvasztunk meg, és csak 100-at adunk a tésztához), majd szilikonos ecset segítségével kikenjük a sütőforma mélyedéseit. 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés)
A tészta masszáját habzsákba adagoljuk, majd megtöltjük vele a kivajazott mélyedéseket, kb 3/4-ig. 
kb 12-15 perc alatt készre sütjük a madleine-t.

Gyorsan "párolog", nálunk még langyosan elfogy!

Jó étvágyat!



Alaprecept innen: Frederic Bau: Cooking with chocolate, 284. old


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése