Oldalak

2016. december 22.

Narancsos marcipános szaloncukor


A szaloncukor készítés egyik legegyszerűbb módja, ha marcipán alappal készítjük. A marcipánt többféleképpen ízesíthetjük, az aszalt, kandírozott gyümölcsök tökéletesen alkalmasak erre. A marcipán készülhet nemcsak mandula, hanem más olajos magvak felhasználásával is, például dió, pisztácia remekül passzol ehhez a témához! 
Nálunk most kandírozott narancsos lett a befutó, de ezen arányok alkalmazásával készülhet aszalt sárgabarackkal, aszalt szilvával, akár aszalt áfonyával is. Ha felnőtteknek készül, minimális alkoholt tehetünk bele, (például barack vagy szilva pálinkát stb) de figyeljünk rá, hogy a massza még formázható maradjon.


Hozzávalók:


  • 200 g marcipánmassza
  • 50-80 g kandírozott narancs darabok ízlés szerint
  • 1 kk Cointreau vagy Grand Marnier narancslikőr
  • egy csipet fahéj 
  • egy csipet szegfűszeg
  • a mártáshoz: temperált étcsokoládé



Elkészítés: 

A marcipánt lereszeljük, hozzáadjuk a kandírozott narancs darabokat és az alkoholt. Aprítógépbe tesszük, majd erős fokozaton összedolgozzuk. A masszából 2-3 rudat formálunk, fóliába csomagolva rövid időre hűtőbe tesszük. A rúd vastagságától függően kb 1-1,5 cm szélesre felvágjuk, majd a darabokból kialakítjuk a szaloncukor formát (előbb gömb, majd hosszúkásra formázzuk.) Ismét hűlni hagyjuk, majd temperált csokoládéba mártjuk. Ezt két villa segítségével tudjuk megcsinálni úgy, hogy az egyikkel mártunk, a másikkal letoljuk a villáról a bemártott szaloncukrot. A csokit teljesen hagyjuk megszilárdulni, majd hűtjük. Ha kész, szaloncukor papírba csomagoljuk.



Csokoládé temperálása otthoni körülmények között: A csokoládét apróra daraboljuk, majd a 2/3 részét vízgőz fölött kb 45 fokosra melegítjük. Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék 1/3 rész csokoládét, majd folyamatosan keverve 31-32 fokosra visszahűtjük. Ekkor alkalmas a csokoládé mártásra, és szép fényes, roppanós lesz a csokoládéburok.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése