Oldalak

2017. január 26.

Belga vaníliás-mazsolás csiga


Hogy őszinte legyek, eszembe nem jutott volna hajtogatott élesztős tésztát készíteni házilag, ha nem vagyok "rákényszerítve". Értsd: pár hónapja cukrászatot tanulok, és egy cukrásznak ezt is tudni kell, oké, hát legyen...  
Gondolom sokakat elriaszt maga a tény, hogy kb egy komplett délutánt rá kell szánni e sütemény elkészítésére, de a végeredmény nagyon finom, nálunk sikere volt! S mivel a tészta sokat pihen, egy csomó mindent meg lehet csinálni közben.


Ennél a tésztánál - mint már én is megtanultam - kettős lazítási módszert alkalmazunk (a hajtogatás által fizikai, az élesztő által biológiai), így egy nagyon kellemes, könnyed alaptésztát kapunk, amit kedvünk szerint tölthetünk, formázhatunk, csavarhatunk... ebből a fajta tésztából készül ugyanis a sokak által imádott kakaós csiga, túrós batyu, diós csiga, stb, és ez a finomság is, ami vaníliapudinggal és mazsolával van töltve, és belgának nevezik. Származását tekintve nem tudom, hogy valóban belga e, őszintén nem is néztem utána, de ez most számomra a legapróbb részletkérdés...


Hozzávalók 12 db csiga elkészítéséhez:

Hajtogatott élesztős tésztához:

  • 500 g liszt (érdemes a lisztet 4/5-1/5 arányban rétesliszttel keverni)
  • 250 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 10 g só
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 250 ml hideg tej
  • 2 db közepes méretű tojás sárgája


Vaníliapudinghoz:

  • 2 db közepes méretű tojás sárgája
  • 500 ml tej
  • 60 g étkezési keményítő
  • 160 g finom nádcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 100g mazsola rumba áztatva


Elkészítés:

 Vajas rész készítése: az összes vaj 90%-át és az összes liszt 10%-át robotgép keverőkarjával összekeverjük, de nem kell habosra keverni.  Téglalapra formázzuk, sütőpapírba csomagoljuk, majd hűtőben jól kihűtjük, kb 1-2 óra alatt.
Az előtészta készítése: a maradék 90% lisztet átszitáljuk, az élesztőt feloldjuk a kevés cukorral elkevert hideg! tejben, felfuttatni nem kell! A lisztet, a vajat, tojássárgáját, tejben feloldott élesztőt, cukrot, sót, citromhéjat, vaníliás cukrot robotgép dagasztókarjával sima tésztává dolgozzuk, majd lisztezett deszkán kézzel kicsit átgömbölyítjük. Kereszt alakban bevágjuk. hűvös helyen, kb 1/2 - 1 órát pihentetjük.
Ezután a két részt összedolgozzuk a következőképpen:
A pihentetett előtésztát lóhere alakra formázzuk, 4 felé kis füleket alakítunk ki, középen hagyunk egy „puklit”. Ebbe csomagoljuk a vajas részt úgy, hogy a 4 fület először két oldalról, majd alulról-felülről ráhajtjuk, gondosan becsomagoljuk.
Egy kis téglalapot kapunk, amit kb 2-3 cm vastagra kinyújtunk, ügyelve a téglalap alakra! Ezután a tésztát egyszer szimplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy a téglalapot hosszabb oldalától számítva 3 egyenlő részre osztjuk, majd először az egyik oldalát, majd a másik oldalát is behajtjuk középre.  Elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk és ezt már duplán hajtjuk: a téglalapot 4 részre osztjuk, és két oldalról behajtjuk középig, majd mint egy könyvet, összehajtjuk. 
      A tésztát így pihentetjük hűtőszekrényben, konyharuhával vagy fóliával letakarva (kb 1 óra!)
      Pihentetés után ismét kinyújtjuk és egy dupla hajtást végzünk, és újból pihentetjük, minimum 1 órát. Ezek után a tészta kész az alakításra, a készítendő termék jellegének megfelelően dolgozunk vele tovább.
 A csigákhoz a pihentetett tésztát kb 5 mm vastagra nyújtjuk, továbbra is ügyelve a téglalap formára.

Ezután megkenjük a következő töltelékkel:
A pudinghoz a tejet a vaníliával felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, majd a keményítővel. A forró tejből 1 merőkanálnyit a tojásos keverékre öntünk, egyneműre keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az összes tejet. Visszatesszük a tűzre, és takarékon sima pudingot főzünk belőle. Amikor elkezd sűrűsödni, alaposan keverjük, a legjobb kézi habverővel, így egy idő után gyönyörűen kisimul a krém, és nem lesz csomós. A krémet lefóliázzuk, és teljesen kihűtjük.
A csigákhoz a kihűlt krémet az előkészített téglalap alakú tésztára kenjük, majd megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Hosszában tekerjük fel, tehát a téglalap rövidebb oldalától indulunk!  A tekercset kb 2 cm vastag szeletekre vágjuk, Sütőpapíros tepsire helyezzük a csigákat, tetejüket megkenjük felvert tojással, és mostmár meleg! helyen félórát pihentetjük. Pihi után előmelegített sütőben megsütjük. (200-220 C fok)
Egy kis segítség: A hajtogatott élesztős tészta elkészítési technikáját Farkas Vilmos videojából nagyon szépen meg lehet tanulni!




Jó étvágyat! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése